Keto Diet Dengan KETO IT-F

Musim PKP ini boleh jadi pembakar semangat untuk kita mula amalkan gaya hidup yang sihat. Bila kita cakap tentang gaya hidup sihat, cara pemakanan atau diet adalah salah satu asasnya. Tapi diet macam mana nak ikut dan amal? Saya cadang untuk anda consider KETOGENIK DIET. Pernah dengar kan???

Apa itu KETO??

Sebelum tu, kita kena tahu yang fungsi badan kita bergantung kepada dua jenis tenaga. Pertama, GULA dari karbohidrat dalam makanan yang kita ambil dan inilah sumber utama yang kita guna sekarang. Contohnya, kita makan roti atau nasi. Kedua, LEMAK sebagai pembekal tenaga.

KETOGENIK DIET atau KETO DIET adalah diet yang mengamalkan pengambilan karbohidrat yang sangat rendah, terlalu rendah sehingga badan kita perlu menggunakan lemak sebagai sumber utama tenaga. Bila badan kita telah kehabisan gula, lemak akan ditukarkan di organ hati kepada molekul tenaga yang dinamakan sebagai ketone. Proses ini dinamakan sebagai ketosis. Diet hasil dari proses ketosis ini dinamakan sebagai ketogenik yang bermaksud menghasilkan ketone. Sebab ini la kita panggil KETO DIET.

Credit photo : www.true-lifesciences.com

Bila kita amalkan KETO DIET, kita nak badan kita sentiasa dalam keadaan ketosis di mana badan kita akan menjadi mesin pembakar lemak! Perfect untuk turunkan berat badan 24/7 termasuk bila anda sedang tidur!! Senang kan?!

Macam mana kita nak tahu badan kita dalam keadaan ketosis?
      • Penurunan berat badan
      • Kurang selera makan
      • Kurang sugar craving
      • Metabolisma meningkat
      • Rasa bertenaga & lebih fokus
      • Mulut berbau
      • Dahaga
      • Cepat letih pada peringkat permulaan diet

So kenapa KETO ini sangat popular sekarang… walaupun sebenarnya bukanlah jenis diet yang baru. Asas kepada KETO sudah lama pun wujud dan anda pernah dengar jutaan kali. KETO sebenarnya diet rendah karbohidrat, diet tanpa gluten, sama seperti diet Paleo dan juga paling sinonim sekali, seperti diet Atkins. KETO sangat simple untuk follow dan berasaskan makanan yang segar dan asli (real food). Elakkan  pengambilan karbohidrat  seperti gula, makanan yang diproses, roti, pasta, nasi dan lain-lain. Sebaliknya, perbanyakkan pengambilan daging merah, ikan, telur, sayur-sayuran, keju, kekacang dan lemak semula jadi seperti mentega dan minyak zaitun.

KETO merupakan relovusi pelbagai jenis diet lama : SUPERCHARGED VERY LOW CARB DIET, maknanya anda akan kekal bertenaga sepanjang masa. Ramai yang mengamalkan KETO bukan hanya untuk turunkan berat badan tetapi sebagai amalan seharian untuk penjagaan kesihatan jangka masa panjang.

Jadi kenapa kita boleh cuba amalkan KETO DIET?
      • Bantu untuk menurunkan berat badan berlebihan dan selera makan
      • Meningkatkan jisim otot
      • Mengurangkan kolesterol jahat : Triglyceride dan LDL (Penyumbat saluran darah)
      • Meningkatkan kolesterol baik HDL
      • Menurun dan menstabilkan gula dalam darah dan tekanan darah
      • Mengurangkan lemak di hati (fatty liver)
      • Meningkatkan tahap kesihatan fizikal dan mental (mental clarity)
      • Mengurangkan keradangan

Sekarang tengah puasa mana la saya larat nak diet sambil bersenam. Berita baik ye semua, berat badan tetap akan TURUN tanpa perlu bersenam bila kita amalkan KETO DIET yang betul. Tetapi of course, senaman bagus untuk tingkatkan stamina dan gain health benefits yang lain. Kita tidak perlu terlalu strict untuk kira kalori. Maknanya kita boleh makan bila kita lapar (kalau tak puasa) tetapi masih dalam kuantiti yang sedikit. Cuma kalau kita gabungkan dengan makan secara berkala (puasa/intermittent fasting-IF), kesan penurunan berat badan lebih maksima.

So anda dah ready nak try KETO DIET? Mesti fikir apa yang boleh kita ambil dan makanan apa yang perlu avoid. Kebiasaannya, KETO DIET yang diamalkan merangkumi 75% LEMAK + 20% PROTEIN + 5% KARBOHIDRAT. Tetapi saya sendiri dah cuba tetapi sukar nak follow sebab tekak Malaysian kan. Mesti nak nasi (karbohidrat) tinggi sikit sebab dah terbiasa dari kecil. Lepas tu susah nak cari atau beli  makanan yang sesuai dengan strict diet. Jadi saya nak introduce dekat anda KETO DIET yang Asian-friendly dan senang
nak ikut serta kawal.

HYBRID KETO IT-F DIET : 40% LEMAK + 40% PROTEIN + 20% KARBOHIDRAT

Credit photo : www.true-lifesciences.com

Credit photo : https://www.pinterest.com/imgur/

Nak pastikan HYBRID KETO IT-F DIET berkesan, kita kena faham betul-betul konsep ketosis. Saya recap balik.. 

  • Proses 1 : Bila kita ambil banyak lemak, enzim lipase akan memecahkan lemak yang tersimpan dan berlebihan menjadi asid lemak (free fatty acids).
  • Proses 1 akan meningkatkan kolesistokinin (hormon pencerna lemak dan protein) yang akan beri signal kenyang.
  • Proses 2 : Asid lemak (free fatty acids) akan dibawa ke organ hati untuk menghasilkan ketone, sumber tenaga untuk tubuh badan kita.
  • Proses 2 akan menurunkan ghrelin (hormon lapar), so automatik anda akan lupa apa maksud LAPAR. Hebatkan?!

Credit photo : www.true-lifesciences.com

Kenapa panggil HYBRID KETO IT-F DIET? Hybrid maksud dia kita combine KETO DIET dan juga INTERMITTENT FASTING/PUASA BERKALA, minimum 12 jam untuk enhance ketosis (Credit video: Youtube Dr. Malinda). Dalam masa yang sama, amalkan juga pengambilan produk KETO IT-F, serbuk minuman pembakar lemak-lemak degil dalam badan anda dengan cepat dan pantas. Simple je cara produk ni bekerja sebab mengandungi Enzim Lipase (Proses 1) yang akan bantu bakar lemak. Bahan lain, Carnitine bertindak sebagai pembawa ketone dan juga memainkan peranan dalam penghasilan tenaga. Badam adalah sumber MCT (medium chain triglycerides) untuk penghasilan ketone. Cinnamon (kayu manis) juga membantu mengurangkan sugar craving.

Credit photo : www.true-lifesciences.com

Cara pengambilan :

  1. Ambil KETO-IT F 1 paket 2 kali sehari, selepas sahur (sarapan) dan juga berbuka (dinner) untuk 14 hari. Maknanya, anda perlukan satu kotak (28 paket) untuk dua minggu.

  2. Kemudian, rehat dari pengambilan produk selama 2 hari. Washout days untuk reset sistem kita kalau tidak jadi, tak berapa berkesan. Tetapi mesti teruskan KETO dan INTERMITTENT FASTING.

  3. Lepas tu sambung balik minum selama 14 hari. Senang kan nak ingat.

  4. Air kosong mesti banyak minum untuk hidrasi!

  5. Senaman 5-10 minit untuk kejutkan kadar metabolisma badan

 

Credit photo : www.true-lifesciences.com

Ambil masa dan peluang ini untuk win back your life. KETO is more than a diet, it’s a lifestyle! Amalkan gaya hidup sihat untuk kekal aktif dan bertenaga.

Untuk pembelian, klik butang “BELI SEKARANG” 

Keto-IT-F

Sebarang pertanyaan atau untuk dapatkan meal plan, boleh hubungi kami.

#ketodiet #ketogenic #ketoitf #hybrid #diet #kurus #loseweight #kurussebelumraya #raya2021 #slimfit #lemak #kekalsihat #lifestyle #craving

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Need help?